391 woorden
2 minuten leestijd

Scubadiving

Scubadiving!

Heel wat jaartjes geleden, in 1996 kwam ik voor het eerst in aanraking met duiken. Op aanraden van mijn vader. Nou ja, het was meer aandringen! Het begon op Curaçao! Met een groep vrienden begonnen wij aan ons Padi Open Water cursus. Padi instructor Shirley leerde ons binnen een week alle vaardigheden. Aansluitend, want wat waren we enthousiast, de Advanced cursus. Een mooie variatie van verschillende adventure duiken.

Sinds die tijd duik ik regelmatig op Curaçao. Het onderwaterleven is prachtig en iedere keer anders. Overdag, ’s avonds, hoe diep dan ook, het maakt niet uit! Op vrijwel alle duiklocaties wandel je met je uitrusting heel gemakkelijk het water in. En dan? Dan is het eerst heerlijk drijven en afkoelen voordat je langzaam afdaalt naar de gewenste diepte om te genieten van alles wat je ziet. Omdat Curaçao vulkanisch is heeft het enorme wanden vol koraal in alle soorten waar vissen behendig manoeuvreren op zoek naar voedsel.

Ondanks de pracht en praal onder water is helaas in 40 jaar tijd het koraal toch wel achteruit gegaan door verzuring, menselijke invloeden en klimaatveranderingen. Daarvoor is het belangrijk dat wij er zuinig mee omgaan. Gelukkig wordt er de laatste jaren door o.a. Reef Renewal Curaçao veel onderzoek gedaan en is men begonnen met het aanleggen van “koraaltuinen”.

De afgelopen tijd zag ik veel Lionfish, ook wel Koraalduivel. Met recht een duivel, want het is een ongewenste exoot die een bedreiging is voor het koraal en de vispopulatie in de Caribische Zee. Hij is giftig en heeft geen natuurlijke vijand. Daarom wordt er ondanks de schoonheid van deze vis op gejaagd. Omdat ze verscholen zitten tussen het koraal kun je ze niet zomaar vangen met netten, dat lukt wel met een speer. Speervissen is uiteraard verboden op Curaçao maar wordt gedoogd voor de Lionfish. Een aantal duikscholen helpen op deze manier mee de vispopulatie in stand te houden door ze te vangen. Uiteindelijk wordt het vlees verkocht aan de lokale restaurants.

Ik kan nog uren vertellen over de schoonheid onder water. Miss in een toekomstige blog. Hier een link naar een korte film van Sverrin & Bonita. Zij hebben het onderwaterleven op Curaçao fantastisch in beeld gebracht.

Ready to explore?!

Gr. Suzanne

Dank je wel lieve Sverrin & Bonita dat ik deze fraaie beelden hier mag delen en succes verder met jullie onderwatervideo workshops!

Blog overzicht