313 woorden
2 minuten leestijd

Waar komt de naam Vredenberg vandaan?

Waar komt de naam Vredenberg eigenlijk vandaan? Hier mijn zoektocht!

Sommige wijken op Curaçao zijn vernoemd naar de oorspronkelijke plantageigenaren-handelaren. Deze eigenaren woonden in landhuizen (kas di shon) op de plantages welke je overal op het eiland nog tegenkomt, vaak prachtig gerestaureerd, soms vervallen. In de huidige wijk Vredenberg was ook ooit een kleine plantage. Landhuis Vredenberg staat er nog steeds. Het is een mooi en uniek pand met zadeldak, wat kenmerkend is voor Curaçaose landhuizen. Hierdoor kon je gemakkelijk regenwater opvangen! Sinds de bouw is landhuis Vredenberg natuurlijk meerdere keren gerestaureerd en nu kun je er heerlijk lunchen en dineren.

Vredenberg ligt zoals de naam al aangeeft op een berg (heuvel) waardoor er altijd een frisse passaatwind waait. Ideaal voor een tijdperk, ergens tussen 1700-1900, waarin nog geen airco’s  bestonden. Ook communicatie met andere plantagehuizen was hierdoor in deze periode makkelijk. Het uitzicht reikt vanaf de meeste plekken op deze berg over een groot deel van het eiland en of de Caribische zee.

Het schijnt dat toen een chique dame, Marie Pampoen een affaire had met een van de zonen van kas di shon Vredenberg en dat deze heer op mysterieuze wijze is verdwenen. Afijn, wat daar van  waar is? We zullen het nooit weten. 😉

Tja, in die tijd trok je met paard en wagen de heuvel af richting Marie Pampoen, aan de kust over de hobbelige rotsachtige weg. Tegenwoordig rij je vanuit de wijk Vredenberg binnen 8 minuten naar Punda, Willemstad en na ongeveer 6 minuten rijden sta je op Mambo Beach Boulevard.

Bij Bon Dia Vredenberg verblijf je rustig en centraal waardoor het ook zeer geschikt is als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Daarnaast grenst het resort aan de Dr. M. J. Hugenholtzweg. Aan deze straat zitten veel winkels en (afhaal)restaurantjes en de weg verbindt de wijken Salina en Marie Pampoen met elkaar.

Ready to explore?!

Gr. Suzanne

Blog overzicht